Gestoofde wortelpeterselie met knoflook, tijm en kaneel
Stoofpot met wortelpeterselie

Wortelpeterselie is een inheemse variant van peterselie en wordt speciaal voor de wortel gekweekt. Je kunt de wortel net als bladpeterselie als kruid gebruiken. Vroeger at men de wortelen gestoofd als groenten, zoals ook in dit recept. Met vergeten groenten halen we verloren geuren in huis, die we kunnen laten spreken met de bekende geuren van ver weg.

Gestoofde wortelpeterselie met knoflook, tijm en kaneel

800 g wortelpeterselie - 2 uien - 4 tenen knoflook - 4 eetl tomatenpuree - 2 theel tijm - 1 theel kaneel - zeezout naar smaak - olijfolie

De ui en knoflook schoonmaken, fijn snijden en fruiten in de hete olie. Wortelpeterselie wassen, indien nodig schillen met een dunschiller, in kleine blokjes snijden en tezaman met een klein scheutje water toevoegen aan de uien. Overige ingrediënten toevoegen en ongeveer 10 minuten stoven.
Serveertip: Lekker met gehaktballetjes of gebakken tempé, pasta of rijst en een salade van veldsla of winterpostelein

Terug naar het overzicht.

Stoofpot met wortelpeterselie

4 dl bouillon of water - 1 theel zout - 800 g wortelpeterselie - 100 g grutten - 800 g aardappelen (geen afkokers)- 2 theel tijm of salie - 100 g jong belegen kaas - 4 theel olie

Breng het water met het zout aan de kook, snijd de peterselie in stukjes van 1 cm en leg ze in de pan. Strooi de grutten eroverheen en leg de in stukjes gesneden aardappel erop. Roer nu nog niet om, de grutten worden gelijkmatiger gaar als ze als laagje tussen groente en aardappelen blijven zitten.
Leg een deksel op de pan en draai het vuur laag als het deksel heet geworden is. Kook de stoofpot in 20-30 minuten gaar. Meng kruiden, blokjes kaas en boter erdoor en laat de pot van het vuur af nog 5 minuten toegedekt doortrekken.
Serveertip: Lekker met een salade van winterpostelein of veldsla

Terug naar het overzicht.