Groene kool op z’n oosters
Ierse koolschotel
Gevulde koolrolletjes in kerriesaus
Gevulde koolrolletjes
Savooiekool met wortels
Savooiekool met zaadjes
Indisch gekruide savooiekool
(2 personen)
Stamppot van savooiekool met ananas

Groene kool op z’n oosters

150 g taugé - 1 ui - 1 teen knoflook - 1 eetl olie - 400 g gesneden savooiekool - 1 theelp. gemberpoeder of ca 3 cm geraspte gember- zout - tamari (of ketjap)

Was de taugé en laat uitlekken. Verhit de olie in een pan en bak de gesnipperde ui glazig. Voeg de geperste knoflook toe, evenals de kool en de gember. Laat alles ongeveer 5 minuten zachtjes stoven. Eventueel 1 eetlepel water toevoegen. De taugé erbij en stoof nog 3 minuten Op smaak brengen met tamari en zout. Lekker met rijst of een ander graan.

Terug naar het overzicht.

Ierse koolschotel

600 g witte, savooie- of spitskool - 800 g aardappels - 3 dl melk - 80 g boter - 100 g scherpe geraspte kaas - 3 eetl bloem - flinke mespunt nootmuskaat - 1 theel kerrie - tamari en peper - 2 eetl fijn geknipte peterselie of selderij

Maak de kool schoon, halveer overlangs en kook ze in iets water in 15 min met wat zout gaar. Kook de aardappels en maak er met de melk en 30 g boter een vrij stevige puree van. Roer de kaas erdoor. En voeg nootmuskaat, peper, zout en tamari toe. Hak de kool in niet al te kleine stukken en strooi er bloem en kerrie over. Schep de kool door de puree en proef of er nog wat zout, peper of tamari bij moet. Het gerecht nog even door en door warm laten worden en voor het opdienen bestrooien met peterselie of selderij.

Terug naar het overzicht.

Gevulde koolrolletjes in kerriesaus

olie - kerriepoeder - 1 savooiekool - 1 teen knoflook - 1 blikje kerriesoep - 2 uien - 2 appels - 75 g rozijnen - 300 g quorngehakt

Haal 8-12 mooie bladeren los van de kool en kook deze 3 minuten in ruim kokend water met zout. Leg ze op een doek. Snijd 500 g kool in fijne repen. Roerbak in 3-4 eetlepels olie het quorngehakt rul. Snipper 1 ui en voeg de snippers met 1 teen knoflook uit de pers en 1-2 eetlepels kerrie bij het quorngehakt. Schep het geheel om en voeg kool en rozijnen toe. Snipper de appels en schep de stukjes op het laatst erbij. Verdeel het mengsel over de koolbladeren, sla de zijkanten van de bladeren over de vulling en maak van elk blad een gevulde rol. Steek de rolletjes met een cocktailprikker vast of bind ze op met keukengaren. Snipper de tweede ui en fruit deze in wat olie in een braadpan. Roer de kerriesoep erbij en breng die aan de kook, voeg eventueel wat water toe. Leg de koolrolletjes in de saus, dek de pan af, en stoof ze 15 minuten.

Lekker met rijst.

Terug naar het overzicht.

Gevulde koolrolletjes

olie - knoflook - shoarmakruiden - bakboter of -margarine - 1 grote ui - 1 kleine groene of savooiekool - 1 pot vleesbouillon - 1/2 l blik perziken - 300 g lamsgehakt

Haal 12 grote koolbladeren los en blancheer ze 3 minuten in 2 l water met 1 eetlepel zout. Laat ze uitlekken en snijd de dikke stukjes van de nerven wigvormig weg. Snijd 250 g kool fijn. Snipper de ui en fruit deze, met de fijngesneden kool, in 3 eetlepels olie. Knijp er 1 teen knoflook bovenuit. Laat het mengsel wat afkoelen. Meng er dan 1 eetlepel shoarmakruiden en het losgehaalde gehakt door. Dep de koolbladeren droog met keukenpapier. Verdeel het gehakt over de koolbladeren, vouw de zijkanten eromheen en rol de koolbladeren op. Maak ze met keukengaren of een cocktailprikker vast. Verhit in de braadpan 2-3 eetlepel bakboter en bak de rolletjes rondom aan. Voeg 1/4 l bouillon toe en breng het aan de kook. Snijd de perziken in partjes en schep ze met 1/2 dl vocht bij de rolletjes. Stoof het gerecht met het deksel op de pan 20 minuten Keer de rolletjes af en toe.
Serveertip: Lekker met rijst of couscous.

Terug naar het overzicht.

Savooiekool met wortels

1 dl olie - 2 uien - 1 savooiekool - 1/2 blik tomaten - 3 eetl peterselie - 2 winterwortels - zout, peper

Verhit de olie in de wok en fruit de gesnipperde ui Snijd de kool in reepjes. Verdeel de wortels in plakjes van ca. 1/2 cm dik. Schep de groente in de wok, voeg de tomaten toe en laat alles beetgaar worden in ca. 15 minuten Maak het gerecht op smaak af met peper en zout.

Terug naar het overzicht.

Savooiekool met zaadjes

300 g savooiekool – 25 g boter – 1 eetl komijnzaad – 2 eetl mosterdzaad – 1 theel appelazijn – zout en peper

Snij de kool klein en laat 3 – 4 minuten koken in water. Giet de kool af. Doe de boter en de zaadjes in een braadpan. Laat langzaam heet worden. Als de eerste mosterdzaadjes gaan springen, de kool, azijn, kruiden, peper en zout toevoegen. Nog 5 minuten laten pruttelen. Serveren met aardappels, rijst of couscous.

Terug naar het overzicht.

Indisch gekruide savooiekool (2 personen)

gesnipperd uitje - zeer fijn gesnipperd ½ rood pepertje - 2 kleine teentjes knoflook -1½ cm2 trassi - 1 eetl Ketoembar - 2 cm. gember - 3 kemirinootjes - zout -3 dl water - ½ groentebouillonblokje - ¼ blok santen - 2 eetl citroensap -geschaafde ½ groene kool

Samen fruiten tot het uitje glazig is,

 (in vijzel) mengen, fijnstampen en even meefruiten, hiermee afblussen. Als de santen gesmolten is de kool erdoor scheppen en 10-15 minuten zachtjes koken.

Terug naar het overzicht.

Stamppot van savooiekool met ananas

1 kg aardappelen - 1 kg savooiekool of groene kool - 30 g boter of olie - 1 eetl kerrie - 1 blikje ananas of verse ananas - 200 g ham - 2 dl melk - 100 g geraspte kaas.

Aardappelen gaar koken in iets water met zout. De kool wassen en in reepjes snijden. Boter of olie verwarmen en kerrie toevoegen en de kool op hoog vuur laten slinken. Ongeveer 5 minuten laten stoven.
De ananas laten uitlekken of verse ananas aan plakken en aan stukjes snijden. De ham in blokjes snijden. Warm de ham en de ananas mee met de kool. De aardappelen met de melk fijn stampen tot een puree. Het kool mengsel erdoor heen scheppen. Overdoen in een ingevette schaal. Strooi de kaas erover. Zet de schaal 10 minuten in een voorverwarmde oven van 225 °C.

Terug naar het overzicht.