Komkommersalade
Witte komkommersalade
Komkommersoep met crème fraiche
Tzatziki ( griekse komkommersaus)
Komkommer met zalm

Komkommersalade

1 komkommer – peper en zout of kruidenzout of bouillonpoeder – 1 eetl azijn – 3 eetl verse tuinkruiden kruiden of 1 eetl gedroogde kruiden – 3 eetl olijven

Een komkommer aan kleine blokjes snijden, bestrooien met iets peper en kruidenzout of iets bouillonpoeder en 1 eetlepel appelazijn. Mengen en even in laten trekken.
100 ml yoghurt mengen met 3 eetlepels verse kruiden (peterselie, bieslook, selderij, pimpernel, venkelblad, dillegroen) of 1 eetlepel tzatziki kruiden of 1 eetlepel gedroogde dille en 3 eetlepels aan stukjes gesneden olijven. Vlak voor gebruik door de komkommer mengen.

Terug naar het overzicht

Witte komkommersalade

1 grote komkommer (circa 500 g ) – zout – 6 eetl koude crème fraîche – 1 a 2 eetl koude boerenyoghurt – 2 eetl olijfolie – versgemalen zwarte peper – ½ teentje knoflook,  uitgeperst – 1 theel citroensap - 1½ eetl fijngesneden dille

Schil de komkommer, halveer hem overlangs en schraap met een theelepel de zaadjes weg. Snijd de komkommer in niet al te dunne boogjes en doe ze in een ruime kom. Bestrooi ze met krap 2 theel zout en laat de komkommer 1 tot 2 uur in de ijskast ‘uitwateren’. Giet vlak voor gebruik het vrijgekomen vocht weg en roer de crème fraîche, yoghurt en olijfolie door de komkommer. Breng de salade op smaak met een weinig zout, veel peper, de knoflook, het citroensap en de fijngesneden dille. Houd de knoflook aan de bescheiden kant; die smaak moet ondersteunen maar mag beslist niet overheersen.

Terug naar het overzicht

Komkommersoep met crème fraîche

Ca. 500 g komkommer (1 stuk) grof raspen. Van 25 g  boter, 2 eetl bloem en ca. ¾ liter water een roux maken. De komkommer en twee kruidenbouillontabletten toevoegen. Ca. 10 minuten laten doorkoken. Peper, 2 eetl dille en ca. ¾ crème fraîche toevoegen. Op de borden de rest van de crème fraiche verdelen.

Terug naar het overzicht

Tzatziki ( griekse komkommersaus)

1 komkommer - 1 theel olijfolie - teentjes knoflook - 150 g kwark- 2 eetl fijngesneden dille - 1 theel citroensap.

Schil de komkommer met een dunschiller. Rasp de groente grof en meng er een beetje bouillonpoeder door. Zet de komkommer koel weg. Maak intussen de saus. Schep de kwark in een kom. Pel de teentjes knoflook en pers ze boven de kwark uit. Voeg citroensap, olijfolie en dille toe. Meng de komkommer door de saus. Maak de tzatziki op smaak af met zout en peper. Serveer er rauwe groenten en/of stokbrood bij.

Terug naar het overzicht

Komkommer met zalm

Dit recept werd mij toegestuurd, was geproefd en heeeel erg lekker.
Ik denk dat je ook wel courgette kunt gebruiken. Zelf schil ik groentes en fruit zo min mogelijk. De schil is prima te eten, vooral als de groenten nog jong en niet erg dik en hard zijn. De meeste vitaminen zitten vlak onder de schil en bovendien zijn de schillen heel vezelrijk.

2 komkommers - 2 eetl roomboter - 4 stukken (biologische) zalmfilet met huid - een paar druppels olijfolie - een greepje verse dille - 4 eetl crème fraîche.

Schil de komkommers, halveer ze in de lengte en schep met een theelepel de zaadlijsten eruit. Snijd de komkommerhelften in boogjes van zo’n 7 mm dikte. Smelt de boter in een pan met dikke bodem. Voeg de komkommer en een snufje zout toe en laat ze 5 minuten zachtjes smoren (de komkommer moet zijdeachtig zacht worden, maar nog wel wat beet houden).
Verwarm intussen de ovengrill. Leg de zalm met de huid boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Kwast in met olie en bestrooi met zout en versgemalen peper. Schuif dit 5–7 minuten onder de hete grill tot het visvlees net gaar is en de huid krokant. Schep de dille en crème fraîche door de komkommer en serveer bij de zalm.

Terug naar het overzicht