User Bar First

This is a debugging block

User Bar Second

This is a debugging block

Branding

This is a debugging block

Menu

This is a debugging block

Header First

This is a debugging block

Header Second

This is a debugging block

Preface First

This is a debugging block

Preface Second

This is a debugging block

Preface Third

This is a debugging block

Inhoud

This is a debugging block

donderdag, september 27, 2012 - 15:30

Nieuws van de boerderij

In de abonnementen

Groente:
Bindsla (Romaanse sla), Rode bieten, Raapstelen, Oranje Pompoen, Radijs, Prei, Peterselie of Selderij.

Pakket 2 half en 4 half:
Bindsla (Romaanse sla), Oranje Pompoen, Rode bieten, Peterselie of Selderij.

Herkomst:
De prei is van De Witte Raaf uit Denekamp.
Alle andere groentes zijn van eigen teelt.

Fruit:
Appels Elstar Nederland,
Kiwi Italië
Minneola Italië

Brood bestellen

LET OP! Volgende week woensdag is er een feestdag in Duitsland. Daarom werkt onze Duitse Biobakker niet.
Dit heeft gevolgen voor het broodbestellen.
- De broden die u op donderdag
04-10-12 geleverd krijgt graag bestellen op maandag voor 15.00 uur!

- De broden die op vrijdag 05-10-12 geleverd worden graag al op dinsdag bestellen voor 15.00 uur!
Alvast hartelijk bedankt hiervoor!

Fietsroute langs het Canal du Midi en het Canal de Garonne

Jan en ik zijn 2 weken geleden met onze fietsen en volle bepakking met de nachttrein naar Basel gereisd en vandaar via Geneve naar Sète aan de Middellandse zee. Hier zijn we gestart met een fietstocht dwars door Zuid Frankrijk. De route ging over jaagpaden langs 2 kanalen en was nagenoeg vlak, dus weinig klimmen. We hadden prachtig weer, de eerste week soms meer dan 30 graden. Koelde wel snel af als de zon weg was. Op enkele korte buien na geen regen gehad.

Het eerste deel ging langs het Canal du Midi, de paden waren soms smal en onverhard. Prachtige route, maar soms erg hobbelig door boomwortels. Wel erg heftig voor de fiets, ons zitvlak en de polsen. 50 km op een dag was al erg vermoeiend. Bovendien hadden we ook bijna constant veel wind tegen. Onze fietsen hadden wel te lijden. Heel inventief heeft Jan gebroken bagagerekken gerepareerd met trekbandjes, slangklemmen, haringen en zelfs een stuk metalen kleerhanger.

Het tweede deel langs het Canal de Garonne was verhard, een stuk beter maar ook hier was het pad plaatselijk soms wat slechter door beschadiging door boomwortels. Dit kanaal is ca 150 jaar later gegraven en ziet er heel anders uit, wat minder authentiek en ook wat saaier. De laatste 2 etappes naar Bordeaux gingen over een fietspad dat begin deze eeuw is aangelegd over een oude spoorbaan. Prachtige route met heel lichte stijgingen en dalingen. Fietsen door het agrarisch landschap. Vele wijngaarden gezien, mais en zonnebloemvelden voor het zaad, als ook fruit- en groenteteelt. Allemaal heel anders dan hier. Helaas hadden we niet genoeg tijd en enrgie om alle mooie en historische steden langs de route te bekijken. De enkele rustdagen, bij voorkeur ook op rustige kampeerplekken ver van de snelwegen, hebben we gebruikt om wat te luieren, wandelen, omgeving verkennen, vogels kijken en van de zon genieten. Dinsdagochtend zijn we in Bordeaux weer op de trein naar Hengelo gestapt en waren rond 23 uur weer thuis. We zijn weer helemaal vol energie teruggekomen en kunnen er weer even tegenaan.

Hannie

Bindsla

Bindsla of Romaanse sla is een stevige soort sla. De krop van de sla doet aan andijvie denken. Het blad is zowel geschikt om te stoven als om rauw als salade te eten.
Het is dé slasoort voor de klassieke Caesar salade. Romaanse sla is rauw in reepjes gesneden heerlijk in een stamppot met (vegetarische) worst of spekjes. Recepten voor spinazie en andijvie zijn geschikt voor deze sla soort. Ook is ze heel geschikt om in een soep of stoofschotel te verwerken. Romaanse sla is bijzonder voedzaam. Eén krop bevat tot vijfmaal meer voedingsstoffen dan gewone kropsla. Ze smaakt ook ongeveer vijfmaal zo goed, vinden sommigen.

Recepten

Caesar salade

4 personen
½ oud stokbrood, frituurolie, 3 bio kipfilets, 1 eetl. dijonmosterd, 1 krop Romaanse sla, 25 g Parmezaanse kaassnippers, versgemalen zwarte peper. Voor de dressing: 80 ml olijfolie, 1-2 tenen knoflook, geperst, 2 eetl. citroensap, 6 ansjovisfilets, gehakt, 1 eierdooier, 3 eetl. room.

Om de dressing te maken, meng alle ingrediënten in een kan, schud de kan goed en zet hem in de koelkast. Snijd het brood in blokjes van 1 cm en frituur ze totdat ze goudbruin zijn. Leg ze op keukenpapier om de olie eruit te laten trekken. Verwarm de grill voor. Snijd het overtollige vet en zeen van de kip. Smeer haar licht in met mosterd en bestrooi haar met versgemalen zwarte peper. Gril beide kanten 4-6 min., of totdat de kip door en door gaar is. Bedek haar en laat haar staan terwijl je de salade bereidt. Roer sla, dressing en croutons (het gefrituurde brood) door elkaar en doe het in een grote slakom. Snijd de kipfilets in 6-8 repen en leg ze op de salade. Bestrooi ze met snippers Parmezaanse kaas en serveer de salade als de kip nog warm is.

Postscript First

This is a debugging block

Postscript Second

This is a debugging block

Postscript Third

This is a debugging block

Postscript Fourth

This is a debugging block