User Bar First

This is a debugging block

User Bar Second

This is a debugging block

Branding

This is a debugging block

Menu

This is a debugging block

Header First

This is a debugging block

Header Second

This is a debugging block

Preface First

This is a debugging block

Preface Second

This is a debugging block

Preface Third

This is a debugging block

Inhoud

This is a debugging block

maandag, juli 15, 2013 - 08:30

27 juni 2013 week 26 Nieuws van de boerderij

De teelten:
Uit onze tunnels kunnen we nu volop bospeen, bosbieten en koolrabi oogsten. En er zijn ook al volop komkommers en aubergines, en binnenkort ook tomaten en paprika’s. En we hebben momenteel weer lekkere aardbeien. De rabarbertijd is al weer voorbij.
De Sint Jans rogge en zwarte haver, die op de groenteakker bij de boerderij staat, doen het goed, de grijze emmertarwe wat minder, daar staat veel onkruid in.
De zomertarwe op de es staat er ook mooi bij.

Producten voorbestellen:
Nu we geen webwinkel meer hebben is de omzet natuurlijk een stuk kleiner geworden. Dit houdt in dat we krapper moeten inkopen. Vooral de zuivel is erg moeilijk. Er raakt steeds te veel over de datum. We moeten nog krapper inkopen en/of wat producten uit het assortiment halen. Als u zeker wilt zijn dat er voor u is wat u wilt hebben, kunt u een bestelling doorgeven, ( voor dinsdag 14 uur) dan wordt het gewenste product voor u besteld en/of gereserveerd. U kunt ook een vaste bestelling doorgeven, wekelijks, 2 wekelijks of maandelijks, maar dan moet u er wel aan denken om AF te bestellen als u weg bent.

Rauwe melk is echte melk.
De smaak van echte melk; wie kent die nog? Alle fabrieksmelk heeft een flink aantal bewerkingen ondergaan en is al minstens 5-6 dagen oud voordat die bij u op tafel belandt. Daardoor gaat veel verloren van de smaak en goede eigenschappen van echte melk.
Onderzoek heeft aangetoond dat er grote verschillen zijn tussen echte melk en fabrieksmelk, maar gezondheidseffecten zijn moeilijk aantoonbaar. Toch ervaren veel mensen dat ze eindelijk weer zuivelproducten kunnen eten en drinken nadat ze op echte melk zijn overgegaan, algemene allergie- of eczeemklachten verdwijnen, of zelfs psychisch beter in hun vel zitten. Dit kan toeval zijn maar het kan ook wijzen op subtiele of langdurige effecten. Om voedselveiligheidsrisico’s te voorkomen ontmoedigt de overheid het gebruik van rauwe melk. De Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA) raadt aan om de melk voor consumptie altijd eerst te pasteuriseren (dat wil zeggen de melk gedurende een minuut tot tenminste 72 ºC te verwarmen). Of u de melk pasteuriseert of niet is aan u; veel mensen vinden de smaak van verse, ongepasteuriseerde melk lekkerder. Ook zijn er mensen die menen dat rauwe melk gezonder is en beter verdragen wordt dan gepasteuriseerde melk. Mocht u geïnteresseerd zijn: probeer dit kwaliteitsproduct waaraan niets verandert hoeft te worden eens zelf, en proef de herkenbare smaak met nuances die u misschien nog nooit ervaren hebt.
Wij kunnen voor u echte melk bestellen bij IJs boerderij Nieuwe Weme in Weerselo, prijs € 1.15 per liter
Rauwe melk komt hier vrijdagmorgen vers van de boerderij en is niet langer dan 3-5 dagen in de koelkast te bewaren. De verse melk dient voor gebruik even geroerd of geschud te worden (de room uit de melk komt bovenop te liggen). Als u een deel van de melk pasteuriseert kunt u deze iets langer bewaren.

RECEPTEN:

Koolrabisalade met walnoten (4 personen)
2 koolrabi's - 2 eetl slasaus - 1 eetl azijn - peper & zout - 1 eetl fijngeknipte peterselie - 50 g walnoten
Schil de koolrabi's en rasp ze fijn. Maak een sausje van de slasaus, azijn, peper, zout en de peterselie. Schep het sausje door de koolrabi. Hak de walnoten grof en strooi ze over de salade.

Koolrabi in sinaasappelsaus
1 koolrabi – 1 dl sinaasappelsap – de schil van een kleine sinaasappel – 2-3 schijfjes gemberwortel – 1 eetl arrowroot (of maïzena) aan gemaakt in 1 dl sinaasappelsap – 1 eetl honing – 10 g boter
Kook of stoof de, in blokjes gesneden, koolrabi.
Breng de sinaasappelsap met schil en gember langzaam aan de kook. Laat van het vuur af 10 minuten trekken. Verwijder de schil en de gember. Zet de pan weer op het vuur en bind de saus met de aangemaakte arrowroot. Haal de pan van het vuur en klop de boter en de honing erdoor

Tzatziki ( Griekse komkommersaus)
1 komkommer - 1 theel olijfolie - teentjes knoflook - 150 g kwark- 2 eetl fijngesneden dille - 1 theel citroensap.
Schil de komkommer met een dunschiller. Rasp de groente grof en meng er een beetje bouillonpoeder door. Zet de komkommer koel weg. Maak intussen de saus. Schep de kwark in een kom. Pel de teentjes knoflook en pers ze boven de kwark uit. Voeg citroensap, olijfolie en dille toe. Meng de komkommer door de saus. Maak de tzatziki op smaak af met zout en peper. Serveer er rauwe groenten en/of stokbrood bij.

Snelle aubergineplakken uit de oven
Per persoon 2 plakken aubergine van ca ¾ à 1 cm dik, in de lengte gesneden - lijnzaad en/of sesamzaad - kruiden naar keuze.
De plakken nat maken onder de kraan, aan beide zijden door een laagje sesamzaad of lijnzaad halen zodat de hele plak bedekt is. Op een ingevette bakplaat leggen, nog een beetje kruidenzout of peper en zout of kruiden naar keuze erover strooien. Ca. 20 minuten in een oven van 200 graden zetten en na 10 minuten de plakken omleggen.

Postscript First

This is a debugging block

Postscript Second

This is a debugging block

Postscript Third

This is a debugging block

Postscript Fourth

This is a debugging block