User Bar First

This is a debugging block

User Bar Second

This is a debugging block

Branding

This is a debugging block

Menu

This is a debugging block

Header First

This is a debugging block

Header Second

This is a debugging block

Preface First

This is a debugging block

Preface Second

This is a debugging block

Preface Third

This is a debugging block

Inhoud

This is a debugging block

vrijdag, mei 17, 2013 - 23:15

 

Voorjaar op het Groene Spoor

Het groenteland is nu ingezaaid met diverse granen. Hier een blik over het land voor de boerderij, de Sint Jans rogge op de achtergrond is wat groter  en de zwarte haver en grijze emmertarwe vooraan staat er ook al mooi op. Rechtsachter nog een blik op de weilanden, nu heel kleurrijk met pinksterbloemen, paardebloemen en madeliefjes.
In de boogkassen staan nu de tomaten, komkommer, paprika’s en aubergines al mooi te groeien. Spinazie, radijs en raapstelen zijn al weer geoogst. Koolrabi’s zijn deze week klaar om te oogsten. De vroege bietjes en bospeen hebben nog wel enige tijd nodig om oogst klaar te worden.

We zijn nu ongeveer 5 weken gestopt met de webwinkel en de abonnementen. Stefanie en Rob werken hier ook sinds die tijd niet meer mee. Dat is een hele verandering en nog steeds wennen. Er is nog steeds heel veel werk. Nu het grond bewerken, zaaien en poten klaar is zal alles wel rustiger worden en komen wij meer in het nieuwe ritme.

We hebben ontzettend veel reacties gehad van onze klanten. Mooie kaarten, heel betrokken e-mails, mensen zijn gekomen om persoonlijk afscheid te nemen, en velen ook nog met een cadeautje. We hebben ervan genoten en zijn er stil van. Iedereen ontzettend bedankt. Wij kijken met plezier op deze start van het afbouwproces terug. We willen iedereen nog heel hartelijk bedanken voor alle  jaren dat we voor u lekkere groenten hebben mogen verbouwen. Zonder u hadden we onze passie niet uit kunnen leven. Het voelt nu een beetje als een gemis (van een doel), maar we kunnen niet steeds doorgaan. Gaande weg vinden we vast wel een nieuw doel. Er ligt nog zoveel te wachten.

Uit onze tunnels of al van de Witte Raaf zijn er nu volop voorjaars producten en ook hebben we nog veel pastinaken.
Hier wat recepten:

Koolrabi à la crême ( voor 4 personen)

1 kg koolrabi - 1 sjalotje - 15 g boter - 10 g bloem - 2 dl melk, peper, nootmuskaat, zout - 100 g gerookte ham of rooktofu - ½ eetl fijngehakte peterselie
Schil de koolrabi's en snijd ze in reepjes. Kook ze in weinig water met zout in 15 tot 20 minuten bijtgaar. Giet ze af. Pel en snipper het sjalotje. Verhit de boter in een pan en fruit het sjalotje enkele minuten. Voeg de bloem toe en maak met de melk een roux. Snijd de ham of tofu in kleine blokjes en roer deze met de fijngehakte peterselie door de saus. Roer de saus door de gare groente. Op smaak brengen met vers gemalen peper, zout en geraspte nootmuskaat.

Koolrabisalade met walnoten (4 personen)

2 koolrabi's - 2 eetl slasaus - 1 eetl azijn - peper & zout - 1 eetl fijngeknipte peterselie - 50 g walnoten

Schil de koolrabi's en rasp ze grof. Maak een sausje van de slasaus, de azijn, peper, zout en de peterselie. Schep het sausje door de koolrabi. Hak de walnoten grof en strooi ze over de salade.

Spinazieroerei op tomatenbrood.

Heerlijk als lunch of licht hoofdgerecht.
4 sneden oud brood - 3 dl tomatensap - 300 g spinazie - 1 teentje knoflook - 2 eetl melk of slagroom - zout, vers gemalen peper - 3 eetl olijfolie - 4 plakken belegen kaas.
Sneetjes brood in een wijde schaal doen en begieten met tomatensap en 10 min. goed laten intrekken. Spinazie goed wassen, laten uitlekken en droogmaken in een theedoek of slacentrifuge. Knoflook pellen en fijn hakken. Oven voorverwarmen op 2000C. Eieren loskloppen met melk, zout en peper. Doordrenkt brood op de ingevette bakplaat leggen en in 10 min. knapperig bakken. Olie verhitten in een koekenpan en knoflook hierin kort bakken. Spinazie in gedeelten toevoegen en al roerbakkend op een hoog vuur snel laten slinken. Eieren erbij gieten en al roerend laten stollen. Kaas op het brood leggen en in de oven even laten smelten. Uit de oven halen en spinazieroerei erover verdelen.

Gebonden spinaziesoep

40 g boter - 1 grote geschilde aardappel - 1 grote ui - 450 g gewassen, uitgelekte en fijngehakte spinazie - ¾ lepel groentebouillon - ¼ theel zout - ½ theel peper - wat foelie - 2 theel citroensap - ruim 1 dl room
Smelt de boter. Voeg de aardappel en de ui toe. Smoor dit even totdat het glazig wordt, maar niet bruin. Voeg hier 1 ltr. Water toe

Breng aan de kook, dan de spinazie toevoegen. Verder alle ingrediënten behalve de room. Meng dit alles door een roerzeef of maak met de staafmixer alles fijn. Voeg nu de room toe. Het mag niet meer koken. Serveer meteen.

Pastinaak-mosterdsoep

Een exquise soepje!
1 pastinaak – 1 ui – 1 teentje knoflook – olijfolie – 1 lt. bouillon – 3 eetl mosterd – 1/8 slagroom – zout – 2 eetl peterselie
Snij de pastinaak in blokjes en de ui in ringen. Fruit de ui met geperste knoflook in de olie. Doe de bouillon en de pastinaak erbij en kook gaar. Meng de mosterd door de room en giet het bij de soep. Warm goed door. (Niet meer laten koken!) Maak op smaak met zout en strooi er peterselie over.

Pastinaakkoekjes

Een pittig bijgerecht, heerlijk met gekookte haver en appelmoes. Serveren met een lekkere sla soort.
250 g pastinaak - 1 geklutst ei - 1 eetl olie - 2 eetl kwark - 2 eetl meel - 1 theel gemalen anijszaad - 1 theel citroensap - iets zout
Roer alles door elkaar. Leg 4 -6 hoopje in de met olie opgewarmde koekenpan en druk ze iets plat. Bak ze langzaam aan beide kanten knappend bruin. Of bak de massa als 1 dikke pannenkoek en snij daarna in punten.

Paksoirolletjes met broodvulling

1 paksoi - 100 g fijngesneden ui - 2 eetl chilipoederzout - rijst - 2 eetl zonnebloempasta - 1 eetl olie - 1 boterham
Doe 8 middelgrote koolbladeren apart en snijd de rest van de koolstronk in 1 centimeter brede reepjes. Leg de apart gehouden bladeren in een vergiet, zet er een pan onder en begiet de bladeren met kokend water circa 1 liter. Leg een deksel op de vergiet en laat zo een poosje staan. Smoor of fruit de ui glazig of bruin in olie. Voeg het brood, gesneden kool, chilipoeder en zout toe en giet het water erbij. Stoof alles in 5 minuten en bind daarna het meel. Voeg de zonnebloempasta toe. Vul de intussen slap geworden koolbladeren met deze vulling en rol vanaf het stengelgedeelte tot een mooi rolletje. Zet de sluiting eventueel vast met een cocktailprikker. Leg de rolletjes in een passende pan. Zet het deksel op de pan, breng alles langzaam aan de kook en draai de vlam laag als het deksel heet is. Voorkom aanbranden door een paar eetl water tussen de koolrolletjes te gieten. Dien de rolletjes op als ze door en door warm zijn.
Lekker met een rauwkostsalade van rammenas of een wortelgroentesalade. Vervang de zonnebloempasta door een andere notenpasta of door geroosterde hazelnoten met een beetje olie. Vervang voor de verandering de paksoi in Chinese kool of sla of groot bladerige (franse) spinazie.
lekker bij dit recept is rijst met een pittige groentesaus.

Postscript First

This is a debugging block

Postscript Second

This is a debugging block

Postscript Third

This is a debugging block

Postscript Fourth

This is a debugging block