User Bar First

This is a debugging block

User Bar Second

This is a debugging block

Branding

This is a debugging block

Menu

This is a debugging block

Header First

This is a debugging block

Header Second

This is a debugging block

Preface First

This is a debugging block

Preface Second

This is a debugging block

Preface Third

This is a debugging block

Inhoud

This is a debugging block

woensdag, februari 27, 2013 - 10:00

In de abonnementen:

Groente:

Rode kool, Raapstelen, Boerenkool, Waspeen, Pastinaak, Alfalfa kiemen

Pakket 2 half en 4 half:

Boerenkool, Waspeen Raapstelen

Herkomst:

De pastinaak is van eigen teelt.
De boerenkool komt van De Witte Raaf.
Alle andere groentes komen uit Nederland.

Fruit:

Appels Topaz Nederland
Grapefruit rood Italië
Bananen Dom. Republiek

Vakantie Jan en Hannie:

Nu Rob en Stefanie hier nog even zijn hebben we onze kans waar genomen en gaan we van 2 – 16 maart nog 2 weken wandelen in Sardinië. En we bezoeken daar ook enkele vogelgebieden. Ondertussen kan Jan een heleboel vogels spotten en kunnen we samen van al het moois in de natuur genieten. We hebben daar een huisje kunnen huren van een particulier, ongeveer in het midden aan de oostkant, ongeveer 20 km van de kust, vlak bij een natuurgebied in een erg heuvelige omgeving. We kijken er naar uit en hopen dat we nog een beetje voorjaar en zon tegen komen.
Rob en Stefanie lukt het wel samen met de vrijwilligers om alle werkzaamheden voor elkaar te krijgen.

RECEPTEN:

De pastinaak, pinksternakel of witte wortel is een circa 20 cm lang wortelgewas met een zoete anijsachtige smaak en een crème witte kleur. Door de lengte van de wortel is de groente niet geschikt voor teelt op kleigronden. De pastinaak wordt doorgaans in de tweede helft van april gezaaid. Pastinaak wordt pas in november geoogst. Later oogsten in december of zelfs januari is ook mogelijk, omdat de wortel in de grond niet dood vriest.

De pastinaak kwam in de Middeleeuwen naar West-Europa, maar was al bekend bij de oude Grieken. Vóór de introductie van de aardappel was het een belangrijk volksvoedsel. In Engeland is de "witte wortel" populair gebleven.
Net als de winterwortel kan pastinaak zowel rauw als gekookt of gestoofd worden gegeten. Gefrituurde pastinaak lijkt op aardappelchips. De pastinaak wordt gebruikt als ingrediënt van hutspot en maakte deel uit van de hutspot zoals die bij het Leidens ontzet van 1574 werd gegeten.

100 gram verse pastinaak bevat:
Energetische waarde - 333 kJ/80 Kcal, Koolhydraten 15 gram, eiwit 1,3 gram, Vet 0,4 gram, Vitamine C 18 mg, Vitamine B1 0,08 mg, Vitamine B2 0,08 mg, Caroteen 0,02 mg, Calcium 51 mg, IJzer 0,6 mg

Ovenschotel met pastinaak

Gemakkelijk en smakelijk recept dat vooraf goed is klaar te maken.
Ook lekker met wortelpeterselie of knolselderij.

0.8-1 kg pastinaak, grof geraspt, 4 eieren, 100 gr oude kaas, 1 bakje crème fraîche of soja room, 2 -4 eetlepels paneermeel of zemelen, 1 eetlepel kruiden naar smaak bv Italiaanse kruiden of kruidenboterkruiden of Provençaalse kruiden of gemengd, een beetje bouillonpoeder of iets zout. Zelf gebruik ik ook wel eens een beetje Harissa mengsel erdoor ( =scherpe Marokkaanse kruiden).

Geraspte pastinaak mengen met de kruiden en in een ingevette ovenschaal doen. Eieren met de room goed kloppen en erover verdelen. 40 min in de oven op ca. 180 graden. Kaas fijn raspen en mengen met de zemelen of paneermeel en na 20 min over de pastinaken verdelen.
Met wat graan en een bladsalade een snelle en complete maaltijd.

Super gezond broodje

voor 2 personen
2 sneetjes (rogge)brood
1 à 2 peren
raapsteeltjes
kwark
kiemen
olijfolie
cottage cheese
gedroogde dille

Besmeer een sneetje (rogge)brood met een dikke laag kwark. Leg hierop stukjes rijpe peer, fijngesneden raapsteeltjes, daarop weer peer en een flinke pluk kiemen. Schenk hierover een scheutje olijfolie. Maak af met enkele toefjes cottage cheese en gedroogde dille.

Voorgerechtje van appel met vis

voor 2 personen
2 flinke appelschijven van ongeveer 1 cm dik
klontje boter
4 walnoten
vis naar smaak: bijv. stukjes gerookte makreel*
een plukje tuinkers of alfalfa

Bak de appelschijven aan beide kanten even in boter. Bak de walnoten even mee. Leg de schijven ieder op een schoteltje en leg er de stukjes vis bovenop (eventueel even verwarmd). Decoreer het geheel met tuinkers of alfalfa en de walnoten. Variatie lunchgerecht Serveer het geheel op geroosterd brood met boter.

Variatie met romige dille-top-dressing:

Meng mayonaise met volle kwark (in verhouding 1 op 1) en klop het goed door elkaar met mosterd, citroensap en dille. Schep dit bovenop de vis en decoreer het geheel met het groen en de walnoten. *Makreel is een goede keus vlg De Goede Visgids van Wouter Klootwijk.

Postscript First

This is a debugging block

Postscript Second

This is a debugging block

Postscript Third

This is a debugging block

Postscript Fourth

This is a debugging block