User Bar First

This is a debugging block

User Bar Second

This is a debugging block

Branding

This is a debugging block

Menu

This is a debugging block

Header First

This is a debugging block

Header Second

This is a debugging block

Preface First

This is a debugging block

Preface Second

This is a debugging block

Preface Third

This is a debugging block

Inhoud

This is a debugging block

woensdag, december 5, 2012 - 16:00

In de abonnementen:

Groente:

Rode Kool, Witte Uien, Winterpostelein, Spruiten, Knolselderij, Winterpeen

Pakket 2 half en 4 half:

Winterpostelein, Spruiten, Knolselderij

Herkomst:

Alle groentes zijn van eigen teelt.

Fruit:

Appels Cox NL Peren Conference NL Bananen Dom. Republiek

Andere leveringen i.v.m. de Kerstdagen!

Omdat in week 52 twee werkdagen uitvallen is het voor ons haast niet mogelijk om in die week de pakketten en webbestellingen rond te krijgen. We hebben daarom besloten om in week 51 een dubbel groente- en fruitpakket te leverend, dus voor week 51 EN week 52. Ook de aardappels, kaas, eieren en extra’s worden in week 51 voor 2 weken geleverd. Alleen de overige zuivelproducten worden dus voor week 52 NIET geleverd. De mensen die 1 keer in de 2 weken hun bestellingen ophalen moeten nu hun pakket (1 levering) ook in week 51 ophalen. In week 52 leveren wij helemaal niet i.v.m. de feestdagen. U kunt dan ook geen webbestelling plaatsen.

Openingstijden van de boerderijwinkel

In week 52 zijn wij op woensdag 26 december (tweede kerstdag) gesloten. Daarvoor in de plaats zijn wij op maandag 24 december OPEN van 09.00 uur t/m 15.00 uur. De vrijdag en zaterdag zijn we gewoon zoals altijd geopend.

Groentepakketten in de komende weken:

NB: dit is een planning, door onvoorziene omstandigheden kan daar nog iets in veranderen!

Week 50:

Witte kool, wortelpeterselie, pompoen, boerenkool, prei en sla.

Week 51 :

Witlof, rode uien, groene kool, zuurkool, winterpostelein en champignons.

week 52

(wordt ook geleverd in week 51): palmkool, gele uien, koolraap, rode bieten, pastinaken en prei.

Voeding en energie

Het gebruik van energie draagt bij aan milieuproblemen als verzuring, smogvorming, uitputting van natuurlijke hulpbronnen en klimaatverandering. De gasvlam onder de pan is de meest zichtbare vorm van energieverbruik als het om koken gaat. Maar voeding heeft veel meer met energie te maken dan op het eerste gezicht lijkt. Een huishouden gebruikt bij voeding op twee manieren energie: direct (gas of elektriciteit voor koken) en indirect (via producten die gekocht worden). Voor uw indirecte energieverbruik krijgt u geen rekening thuis gestuurd. De kosten zitten in de prijs van de producten inbegrepen. Het is daarmee een onzichtbare vorm van energieverbruik, maar wel één om u bewust van te zijn. Het energieverbruik van voeding bestaat namelijk voor een-derde uit directe energie en voor twee-derde uit indirecte energie. Te denken valt aan verlichting en verwarming van tuinbouwkassen, bewerking, vervoer en koeling van landbouwproducten, verpakken en vervaardigen van verpakkingsmateriaal enzovoort. Door alle berichten over klimaatverandering, luchtvervuiling en uitputting van grondstoffen vinden veel mensen het belangrijk om te letten op hun energieverbruik. Ze kopen spaarlampen, isoleren hun woning en zetten de verwarming op tijd laag. Ook met een bewust eetpatroon is veel energie te besparen. Dat kan door verspilling van eten te voorkomen en door te letten op het soort voedingsmiddelen dat u koopt. De mogelijkheden zijn samengevat in zeven vuistregels.

Een milieubewust eetpatroon:

* Wees matig met dierlijke eiwitten (vlees, kaas, vis) * Koop zo weinig mogelijk producten die per vliegtuig zijn vervoerd * Eet groenten van het seizoen * Koop op maat * Kook op maat * Bewaar voedingsmiddelen zorgvuldig * Koop milieubewust geteelde producten

RECEPTEN:

knolselderij met hazelnoten voor 2 personen

1 kleine knolselderij* 1 eetl. bouillon-poeder of 1 bouillonblokje* peper* een mespuntje kaneel * 60 g hazelnoten, grof gehakt * een kopje rijst * 100 g geraspte (oude) kaas * 30 g boter * 2 eetl. crème fraîche

Schil de knolselderij en snijd deze in stukjes. Voeg er de rijst, bouillonpoeder, kaneel, peper en 2 dl water aan toe. Kook de knolselderij ongeveer 20 min. tot deze zacht is. Giet het overtollige kookvocht af en stamp de knolselderij tot puree. Roer de crème fraîche en een derde van de hazelnoten door de puree en breng ze op smaak met zout. Vet een ovenschaal in met boter en schep de knolselderijpuree in de schaal. Verdeel een klontje boter in plakjes en verdeel deze over de schotel. Meng de rest van de noten door de geraspte kaas. Strooi de geraspte kaas met de noten over de schotel. Verwarm de oven voor op 200°C. Bak de schotel in het midden van de oven in ongeveer 30 min. goudbruin. Lekker met bijvoorbeeld aardappeltjes en een vegetarische burger of met een graansoort en een salade. Variatie zonder kaas: Ook zonder geraspte kaas is deze schotel heerlijk, gebruik eventueel meer noten en/of crème fraîche.

Postscript First

This is a debugging block

Postscript Second

This is a debugging block

Postscript Third

This is a debugging block

Postscript Fourth

This is a debugging block