User Bar First

This is a debugging block

User Bar Second

This is a debugging block

Branding

This is a debugging block

Menu

This is a debugging block

Header First

This is a debugging block

Header Second

This is a debugging block

Preface First

This is a debugging block

Preface Second

This is a debugging block

Preface Third

This is a debugging block

Inhoud

This is a debugging block

donderdag, november 22, 2012 - 13:15

In de abonnementen:

Groente:

Winterpostelein, Zuurkool, Wortelpeterselie, Prei, Koolraap, Waspeen.

Pakket 2 half en 4 half:

Winterpostelein, Zuurkool, Prei

Herkomst:

De waspeen en de zuurkool komen uit Nederland. Alle andere groentes zijn van eigen teelt.

Fruit:

Appels Elstra NL
Peren Conference NL
Sinaasappels Navel Italië

LDL en HDL Cholesterol

We kennen LDL cholesterol en HDL cholesterol. Beide soorten zijn nodig en moeten in een bepaalde verhouding voorkomen. Het HDL (hoge dichtheid lipoprotein) cholesterol wordt wel gezien als het gunstige of goede cholesterol. HDL verwijdert het teveel aan cholesterol uit de vaatwanden en de cellen en vervoert dit terug naar de lever. De lever verwerkt dit cholesterol en scheidt het via de gal uit. Bovendien ruimt HDL ook neergeslagen verzadigde vetten op.
LDL (lage dichtheid lipoproteïne) cholesterol brengt cholesterol plus voedingsstoffen richting de cellen en de vaatwanden. LDL cholesterol is rijk aan veresterd cholesterol, dit heeft de neiging zich te hechten aan membranen. Op zich een goede eigenschap omdat zo de vrije cholesterol en de meeliftende voedingsstoffen kunnen worden opgenomen.

Te véél LDL of geoxideerd LDL zorgt voor cholesterolafzettingen aan de vaatwand. LDL cholesterol wordt dan ook wel gezien als het ongunstige of slechte cholesterol.
Een goede LDL:HDL verhouding = 4:1. LDL neemt dan 80% van het geheel in en HDL 20%. Een hoger HDL percentage is beter dan een hoger LDL percentage.

Natuurlijke cholesterolverlagers

De beste manier om van te hoge cholesterolwaarden en/of een onevenwichtige cholesterol samenstelling af te komen is de aanpassing van het voedingspatroon.

Zorg dat je voldoende antioxidanten, (Goji bes, Gedroogde pruimen, Granaatappel, Rozijnen, Bosbessen, Aardbeien, FrambozenPruimen, Sinasappels, Druiven
Boerenkool, Spinazie, Spruitjes, Broccoli, Bieten, Rode Pepers, Rode uien, Mais, Aubergine, Wortels)

Zorg dat u voldoende vitamine D en B vitamines binnenkrijgt, schrap de transvetten en geraffineerde koolhydraten en voer de hoeveelheden groente, fruit, olijfolie en vette vis flink op.

Wortelpeterselie

Wortelpeterselie is een inheemse variant van peterselie en wordt speciaal voor de wortel gekweekt. Je kunt de wortel net als bladpeterselie als kruid gebruiken. Vroeger at men de wortelen gestoofd als groenten, zoals ook in dit recept.

Gestoofde wortelpeterselie met knoflook, tijm en kaneel

800 g wortelpeterselie - 2 uien - 4 tenen knoflook - 4 eetl tomatenpuree - 2 theel tijm - 1 theel kaneel - zeezout naar smaak - olijfolie
De ui en knoflook schoonmaken, fijn snijden en fruiten in de hete olie. Wortelpeterselie wassen, indien nodig schillen met een dunschiller, in kleine blokjes snijden en tezaman met een klein scheutje water toevoegen aan de uien. Overige ingrediënten toevoegen en ongeveer 10 minuten stoven.
Serveertip: Lekker met gehaktballetjes of gebakken tempé, pasta of rijst en een salade van veldsla of winterpostelein

Stoofpot met wortelpeterselie

4 dl bouillon of water - 1 theel zout - 800 g wortelpeterselie - 100 g grutten - 800 g aardappelen (geen afkokers)- 2 theel tijm of salie - 100 g jong belegen kaas - 4 theel olie

Breng het water met het zout aan de kook, snijd de peterselie in stukjes van 1 cm en leg ze in de pan. Strooi de grutten eroverheen en leg de in stukjes gesneden aardappel erop. Roer nu nog niet om, de grutten worden gelijkmatiger gaar als ze als laagje tussen groente en aardappelen blijven zitten.
Leg een deksel op de pan en draai het vuur laag als het deksel heet geworden is. Kook de stoofpot in 20-30 minuten gaar. Meng kruiden, blokjes kaas en boter erdoor en laat de pot van het vuur af nog 5 minuten toegedekt doortrekken.
Serveertips: Lekker met een salade van winterpostelein of veldsla.

Er is weer een afspraak gemaakt met de slager.

U kunt nu weer een pakket lekker vers vlees
voorbestellen van een koe die op onze boerderij geboren is, eigen gras en hooi heeft mogen eten en lekker vrij heeft kunnen lopen en grazen.

We maken pakketten met:

ca 3 kg gehakt voor € 35,00
ca 3 kg worst / gehakt voor € 35,00
ca 3 kg vlees met worst/gehakt voor € 39,00
ca 3 kg alleen vlees voor € 43,00
Per pakket 8 zakjes van ca 350-400 gram voorzien van soort naam.

Afhalen op dinsdag 4 december tussen 18:00 en 19:00 uur:

In Rossum, boerderij, Haarstraat 55
of in Delden : Dalkruid 53
of in Hengelo : Twekkelerweg 117
of in Almelo: Jan van Gent 49.
of in Enschede: Lasondersingel 97

Bestellen t/m vrijdag 30 november!

Graag het mail formulier invullen. Heeft u geen formulier ontvangen?
Stuur dan even een e-mail en u krijgt hem per e-mail toegestuurd

Postscript First

This is a debugging block

Postscript Second

This is a debugging block

Postscript Third

This is a debugging block

Postscript Fourth

This is a debugging block