User Bar First

This is a debugging block

User Bar Second

This is a debugging block

Branding

This is a debugging block

Menu

This is a debugging block

Header First

This is a debugging block

Header Second

This is a debugging block

Preface First

This is a debugging block

Preface Second

This is a debugging block

Preface Third

This is a debugging block

Inhoud

This is a debugging block

donderdag, november 15, 2012 - 16:45

In de abonnementen:

Groente:

Oranje Pompoen, Bleekselderij, Rode Kool, Witte Uien, Andijvie, Schorseneren.

Pakket 2 half en 4 half:

Schorseneren, Rode kool, Andijvie

Herkomst:

Alle producten zijn van eigen teelt.

Fruit:

Appels Santana NL
Grapefruit rood Italië
Banaan Dom. Republiek

Cholesterol

heeft in onze maatschappij een zeer slecht imago. Dit komt door de samenhang tussen een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed en een verhoogd risico op hart en vaatziekten. Men wijst cholesterol aan als oorzaak, het is tenslotte verhoogd, maar vergeet te kijken hoe het komt dat het cholesterolgehalte zo verhoogd is. Cholesterol is nodig. Cholesterol is zeker geen overbodige stof voor ons lichaam, het heeft namelijk zeer belangrijke taken: o.a grondstof voor diverse hormonen, vit. D en galzouten, is ontstekingsremmend, zorgt voor de flexibiliteit van celmembranen, is een antioxidant en zorgt voor vervoer van voedingsstoffen.
Je krijgt in feite meer klachten door een te laag cholesterolgehalte dan door een te hoog cholesterol gehalte. Dat wil echter niet zeggen dat een te hoog cholesterolgehalte niet schadelijk is. Bovendien: bepaalde reguliere medicatie is in staat het cholestrolgehalte te verhogen. Zo worden bij hartklachten regelmatig betablokkers voorgeschreven. En betablokkers bijvoorbeeld verhogen het cholesterolgehalte. Een factor die vaak onderschat wordt.

Natuurlijke cholesterolverlagers

De beste manier om van te hoge cholesterolwaarden en/of een onevenwichtige cholesterol samenstelling af te komen is de aanpassing van het voedingspatroon. Zorg dat je voldoende anti-oxidanten, vitamine D en B vitamines binnenkrijgt, schrap de transvetten en geraffineerde koolhydraten en voer de hoeveelheden groente, fruit, olijfolie en vette vis flink op.

Nb:

veel sporten geeft een verhoging van HDL én van het totaal cholesterol. Topsporters kunnen enorm hoge totaal cholesterolwaardes bereiken (hoger dan 10) waarbij de HDL waardes bijna 50% kunnen uitmaken van het totaal cholesterol. Ze hebben dus bij die hoge totaalwaardes hele lage LDL waardes - en dat is supergezond!

RECEPTEN:

Schorseneren

Bij het schillen van schorseneren komt er een wit kleverig sap vrij. Al snel zitten je handen vol met bruine kleverige vlekken waar je niet zo makkelijk vanaf komt. Om deze reden noemden ze schorseneren vroeger ook ‘keukenmeidenverdriet’. Toch valt het best mee om schorseneren schoon te maken zonder problemen.

Schorseneren schoonmaken in 4 stappen

- Trek keukenhandschoenen aan
- Schrob de schorseneren schoon met een borstel
- Schil de schorseneren met een dunschiller
- Doe ze in water met azijn

Rösti is makkelijk om te maken en het ziet er feestelijk uit. Je raspt groente en mengt het met kruiden en een eitje en hop: heerlijke rösti! Binnen 20 minuten dus iets lekkers op tafel. Deze rösti zijn lekker als lunchgerecht en ook heerlijk op een frisse salade.

Schorsenerenrösti

2 personen
500 gram schorseneren
50 gram boter
1 teentje fijn gehakte knoflook (optioneel)
1 kleine chilipeper, fijn gehakt
3 eetlepels fijn gehakte koriander
2 ei, geklopt
2 eetlepels bloem
zout en peper
2 eetlepels olijfolie

Schil de schorseneren Rasp de schorseneren grof. Zet een koekenpan op het vuur en doe 25 gram boter in de pan. Stoof de geraspte schorseneren in ongeveer 10 minuten gaar.
Meng in een kom de knoflook, koriander, zout en peper, 2 eieren en de bloem. Schep hier nu de gestoofde schorseneren door zodat de kruiden en schorseneren goed gemengd zijn. Maak 6 platte stevige rösti. Verwarm de koekenpan en smelt de olie met de boter. Pak een spatel en schep daarmee voorzichtig de rösti in de pan. Bak de rösti aan beide kanten 4 minuten totdat ze mooi goudbruin zijn. Eet smakelijk!
Recept van : http://www.schorseneren.nl/
Hierop staan nog veel meer lekkere recepten met schorseneren.

Postscript First

This is a debugging block

Postscript Second

This is a debugging block

Postscript Third

This is a debugging block

Postscript Fourth

This is a debugging block