User Bar First

This is a debugging block

User Bar Second

This is a debugging block

Branding

This is a debugging block

Menu

This is a debugging block

Header First

This is a debugging block

Header Second

This is a debugging block

Preface First

This is a debugging block

Preface Second

This is a debugging block

Preface Third

This is a debugging block

Inhoud

This is a debugging block

woensdag, november 7, 2012 - 16:30

In de abonnementen:

Groente:

Boerenkool, Winterpostelein, Winterpeen, Butternut Pompoen, Sla Lollo Bionda, Aardperen.

Pakket 2 half en 4 half:

Butternut Pompoen, Aardperen, Boerenkool.

Herkomst:

Alle groentes zijn van eigen teelt.

Fruit:

Appel Cox NL
Peren Conference NL
Mandarijnen Clementine Italië

Keelpijn!

Zoals bij alles wat het hoofd verhit, is de eerste opgave: zorg voor warme voeten, want daar hoort de warmte thuis.
Kook een laagje water in een steelpannetje en leg er daarna een kwart citroen in. Druk met de onderkant van een kopje de citroen uit (sap en olie uit de schil). Neem een schaaltje en spreid daar overheen een theedoek, deze valt er ruim overheen. Leg in het midden een opgevouwen lapje (zakdoek) en giet het hete citroenwater daarop.
Sla de theedoek aan twee zijden naar binnen en wring met de droge uiteinden alles stevig uit. Haal dan het hete citroenlapje uit de theedoek tevoorschijn. Leg dit warme compresje om je hals (voorkant) en wikkel er een wollen sjaal overheen. Als het compres is afgekoeld haal je het weg maar doe direct je sjaal weer om. Dit kan je een paar keer op een dag herhalen.

Met zo'n warm compres kom je het lichaam, dat na een kou een vuurtje wil stoken, tegemoet. En de citroen doet het opgezwollen slijmvlies vóór hoe het weer kan samentrekken.
Heerlijk dat je, als de dokter met lege handen staat omdat het maar een virus is, zèlf iets kunt doen. Handen willen immers aanpakken, verzorgen, verbinden, troosten...
(Toevallig kreeg ik vorige week nadat ik dit hierin schreef een flinke keelpijn, met wat koorts. Ik heb gelijk een kompres gemaakt en 2 dagen regelmatig herhaald. De keelpijn was snel over, ook de koorts, maar nu hoest ik nog wel wat - Hannie)

Koeien

Afgelopen donderdag zijn alle koeien uit het natuurgebied Voltherbroek opgehaald. Ze staan nu weer bij ons op de boerderij. Het vangen ging best gemakkelijk. Alleen gingen de koeien niet met plezier de wagen in. Een deel van de kalfjes is daar in het weiland geboren. Zij kennen het dus helemaal niet. Maar ook de oudste koe deed erg moeilijk en ging liggen op de laadplank. Die hebben we toen ophoog laten komen zodat ze wel naar binnen moest lopen. En toen volgden de anderen ook uiteindelijk. 3 wagens vol met koeien zijn nu terug gebracht. Ze kunnen langzaam wennen aan de stal want ze gaan ook nog af en toe naar buiten. Er is nog gras genoeg.
Onze twee grootste stieren die bij het huis liepen zijn naar slagerij De Groene Weg gegaan. Daardoor is het een stuk rustiger in de stal geworden. En dat is wel zo fijn voor de andere dieren.

Aardperen

Toen Rob en ik (Stefanie) in Zweden woonden hebben wij groentes verbouwd en schapen gehouden. We stonden o.a. op de boeren markt in Uppsala. Eén van de groentes die wij daar goed verkochten waren aardperen (aardpeer, topinamboer, knolzonnebloem of Jeruzalemartisjok.)
Dit is de wortelknol van een zonnebloemachtige. Hier in ons land niet zo bekend maar deze week kunt u ze in het pakket vinden.
Ik heb ons favoriete recept erbij gedaan. Echt heerlijk en niet moeilijk om te maken. Zelf gebruikten wij kruidenbouillon of lamsbouillon. Geniet ervan!

RECEPTEN:

Aardperen Tips:

Aardperen met aparte vormen zijn soms moeilijk om te schillen.
Als je ze een paar minuten in kokend water legt kan je de schil er heel gemakkelijk vanaf trekken.

Als u wilt voorkomen dat de
aardperen een bruinige kleur krijgen kunt u ze het beste geschild in citroenwater leggen. Je kunt ze ook koken met een beetje citroen bij het water in.

Aardperensoep met groene erwten

4 personen
750 gram aardperen
7 dl Bouillon
1 eetlepel roomboter
1 eetlepel meel
1 eigeel
½ dl room
250 gram bevroren doperwten
Zout

Borstel de aardperen schoon en leg ze in kokend water met een beetje zout. Kook ze ongeveer 15 minuten. Haal de aardperen uit het water en trek de schil ervan af.
Pureer de aardperen met een staafmixer of druk ze goed fijn met een stamppot stamper.
Doe de aardperenmoes terug in de pan en schenk dat bouillon erbij. Laat het geheel weer koken.
Meng de boter en het meel en roer dit goed door de soep heen. Doe de erwten in de soep en laat hem nog 3 minuten koken.
Meng als laatste het eigeel en de room door elkaar. Meng dit door de soep vlak voordat je serveert.
De soep mag hierna niet meer koken.
God måltid! (Eet smakelijk!)

Postscript First

This is a debugging block

Postscript Second

This is a debugging block

Postscript Third

This is a debugging block

Postscript Fourth

This is a debugging block