User Bar First

This is a debugging block

User Bar Second

This is a debugging block

Branding

This is a debugging block

Menu

This is a debugging block

Header First

This is a debugging block

Header Second

This is a debugging block

Preface First

This is a debugging block

Preface Second

This is a debugging block

Preface Third

This is a debugging block

Inhoud

This is a debugging block

donderdag, oktober 18, 2012 - 11:45

In de abonnementen:

Groente:

Rode kool, Sla, Pastinaak, Snijbiet, Uien, Venkel

Pakket 2 half en 4 half:

Rode kool, Pastinaak, Snijbiet

Herkomst:

Alle groentes zijn van eigen teelt.

Fruit:

Appel Dijkmans zoet NL,
Peren Concorde NL,
Mandarijn Satsuma Italie.
p.s. deze mandarijn is groen maar is al wel rijp. Het hoort zo.

Een rondje Groene Spoor

Op onze es wordt het leger en leger.
Er staat nog prei, schorseneren, knolselderij, groenselderij, pastinaak, spinazie en sla. Jan heeft al winterrogge ingezaaid op de lege stukken grond.
Deze week is er veel geoogst op de grond bij het huis.
Alle kolen; rood, groen en wit en Chinees zijn geoogst. We hebben een goede opbrengst.

De koeien lopen nu vooraan bij de weg. Op het stuk land waar eerst de St. Jansrogge heeft gestaan. Daar is alweer volop gras. Ook loopt er nog een kudde in het natuurgebied Voltherbroek. Als het weer nog een beetje meezit kunnen ze daar nog blijven lopen tot begin november.

In de tunnels zijn de tomaten weggehaald. De cherrytomaten kunnen nog even blijven staan. De paprika’s bloeien nog. En ook hier; als het weer nog een beetje meezit kunnen we daar ook nog wat goede paprika’s van oogsten.
Zelf zitten we ook graag in de tunnels met het eten of als we koffie en thee drinken. Dan hebben we nog een beetje het gevoel alsof we buiten zitten. En als het regent is het net alsof je aan het kamperen bent. Het tikt zo lekker tegen het plastic aan.

Op de groenteschuur zijn er voorbereidingen getroffen voor het plaatsen van zonnepanelen.
Het waaide te hard om ze er al helemaal op te leggen. Als het goed is worden ze volgende week echt geplaatst. En dan móet de zon wel volop gaan schijnen!
Stefanie

Een goede dagelijkse voeding.

Vermijdt snelle koolhydraten en suikers
Voor veel mensen de echte dikmakers. Snelle koolhydraten zitten o.a. in witbrood, witte rijst, witte pasta’s, frites, gekookte/gebakken aardappelen, vruchtensappen en suikers. Leuk voor sporters die de suikers gelijk verbranden maar een ramp voor mensen die minder beweging krijgen.
Dit zijn de aanjagers van overgewicht en suikerziekte.
Deze snelle koolhydraten worden in ons lichaam heel snel afgebroken en komen dan via de darmen heel snel in het bloed als bloedsuiker. Met gevolg dat de bloedsuikerspiegel te hoog wordt. Als reactie daarop maakt het lichaam veel insuline aan die vervolgens deze suikers omzet in vet en opslaat in het lichaam. Daardoor zakt de bloedsuikerspiegel weer heel snel, voelen we ons slap en hebben we weer trek in iets, terwijl we genoeg binnen hebben gekregen om het nog enige tijd op vol te houden.
Als we nu bijvoorbeeld in plaats van een witte boterham met jam bij het ontbijt een volkorenboterham met notenpasta of kaas zouden eten, dan zorgen de vezels en het vet ervoor dat de vertering vertraagd wordt, dat er maar beetje bij beetje suiker wordt opgenomen, die vervolgens gebruikt wordt als energie voor de dagelijkse bezigheden en niet wordt opgeslagen als vet.
Omdat de bloedsuiker niet zo snel stijgt en zakt voelen we ons niet zo slap en hebben ook niet zo snel weer trek. Bovendien moeten we meer kauwen en dat zorgt ervoor dat we ons eerder verzadigd voelen.

Door een langdurig voedingspatroon met veel snelle koolhydraten terwijl we niet extra veel bewegen, putten we de alvleesklier en de bijnieren uit, waardoor naast een te hoog gewicht ook nog veel kans is op suikerziekte. Bovendien wordt er bij de vertering van witte suiker ook nog calcium aan het lichaam onttrokken.

RECEPTEN:

Herfstbootjes

Gebakken knoflookandijvie met gegratineerde knolvenkel en druiven

Voor- of bijgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:
- 1 krop andijvie
- 2 à 4 teentjes knoflook
- 1 wortelpeterselie
- 2 knollen venkel
- 150 gram (geiten)brie of camembert
- 8 (witte) druiven
- olijfolie

Heteluchtoven voorverwarmen op 175 °C. Kontjes en de droge delen van de stengels van de venkelknollen snijden. Venkel in 8 'bootjes'uit elkaar halen. Dunne reepjes van de bolle kant van de venkelbootjes snijden zodat ze kunnen blijven staan. Ovenschaal invetten. Venkel in de ovenschaal leggen en 15 minuten in de oven beetgaar laten worden.
Andijviebladeren los van de stronk snijden, wassen en uit laten lekken. Wortelpeterselie schillen met een dunschiller en in kleine stukjes hakken.

Hapjespan met dikke bodem verwarmen op een laag vuur. Knoflook pellen en fijn hakken. Olie, knoflook en wortelpeterselie in de niet te hete pan doen. Knoflook en wortelpeterselie fruiten.

Druiven in de lengte halveren en de pitjes verwijderen.
Kaas in 8 plakken snijden. In elk bootje een plak kaas leggen.
Venkel-kaas-bootjes nog een minuut of 5 terug in de oven zetten.

Andijvie in smalle reepjes snijden en toevoegen aan de knoflook en wortelpeterselie. Andijvie al roerende een paar minuten meebakken totdat ze beetgaar is.

Andijvie over 4 platte borden verdelen. Op elk bord 2 venkel-kaas-bootjes boven op de andijvie serveren. Druiven als passagiers in de bootjes leggen.

Recept: www.antrovista.com

Postscript First

This is a debugging block

Postscript Second

This is a debugging block

Postscript Third

This is a debugging block

Postscript Fourth

This is a debugging block