User Bar First

This is a debugging block

User Bar Second

This is a debugging block

Branding

This is a debugging block

Menu

This is a debugging block

Header First

This is a debugging block

Header Second

This is a debugging block

Preface First

This is a debugging block

Preface Second

This is a debugging block

Preface Third

This is a debugging block

Inhoud

This is a debugging block

donderdag, oktober 11, 2012 - 17:00

In de abonnementen:

Groente:

Chinese kool, Sla, Sperziebonen, Knolselderij, Pompoen Butternut, Paprika

Pakket 2 half en 4 half:

Pompoen Butternut, Sla, Sperziebonen.

Herkomst:

De sperziebonen komen van tuinderij De Witte Raaf uit Denekamp.
Alle andere groentes zijn van eigen teelt.

Fruit:

Appel Elstar NL,
Druiven wit Italië,
Sinaasappels Zuid Afrika.

Een kwestie van presentatie

De Wageningse hoogleraar Louise Fresco presenteerde afgelopen week haar nieuwe boek getiteld: 'Hamburgers in het paradijs. Voedsel in tijden van schaarste en overvloed'. In het boek neemt ze een aantal kritische standpunten in ten opzichte van biologisch eten. Intensieve veehouderij, waarbij de dieren altijd binnen zitten, zou volgens Fresco duurzamer zijn omdat het meer opbrengst oplevert en minder Co2 uitstoot. Hierbij vergeet ze echter belangrijke details zoals de gevolgen van het gebruik van pesticide voor het milieu en de eindigheid van fosfaat voorraad. Grootste kritiek is dan ook dat ze feiten selectief presenteert.

Voor meer informatie over de genoem-de discussie rond het boek van Louise Fesco zie ook de aflevering van KRO Brandpunt waarin Fresco aan het woord is en voor tegengeluid zie ook de site van Bionext, waar onder ander een link staat naar het Volkskrant artikel met de kritische reactie van de Groningse microbioloog Sjoerd van der Meulen.

Een goede dagelijkse voeding.

Van voeding zouden we dagelijks moeten kunnen genieten. Des te intenser de zintuigen door voeding worden aangesproken, des te beter wordt de vertering gestimuleerd. Voor een goede vertering is het aanhouden van een vast ritme in het gebruik van de maaltijden erg belangrijk. Het lichaam heeft een ‘biologische klok ’ en bij een vast ritme zijn de lichaamsfuncties maximaal gericht op de ontmoeting met levensmiddelen. Eet gevarieerd, dat zal in de winter om meer creativiteit vragen dan ’s zomers. Het voordeel van het maken van een weekplanning is dat je veel inkopen van te voren kunt doen. Zorg voor een praktische indeling van de keuken en een goed gevuld kruidenkastje.

Besteed zorg aan een mooie, maar praktisch gedekte tafel. Bloemen, een kaars en een mooie kleurige salade brengen een feestelijke sfeer. Tijdens het eten kunnen we het beste met aandacht even helemaal bij de maaltijd blijven. Andere prikkels die ook om vertering vragen, kunnen we beter vermijden, er zijn grenzen aan het verteringsvermogen. Bij kinderen is aangetoond dat televisie kijken de vertering aanzienlijk vertraagt, tegelijkertijd eten is een belasting in plaats van een stimulering voor het lichaam. Vermijdt wel elk fanatisme, een goede sfeer aan tafel is ook belangrijk en eten is tenslotte een heel sociaal gebeuren.

Praktische aanwijzingen.

* Gebruik zoveel mogelijk verse producten, en bij voorkeur groente en fruit van het seizoen en uit eigen land.
* Gebruik volkoren producten die niet overmatig bewerkt zijn.
* Eet rijp en vers fruit, zo mogelijk van het seizoen en citrusfruit in de winter als aanvulling. Gedroogde vruchten hebben ook waarde.
* Wees ZEER matig met zoetmiddelen en gebruik bij voorkeur pure appel- of perendiksap of stroop, gedroogde zuid-vruchten, stevia , ahornsiroop, gerste-moutstroop, dadelstroop, honing, oer suiker of ongeraffineerde rietsuiker.
* Gebruik koffie, thee, alcohol, tabak, chocola en snoep alleen als lekkernij.
* Vermijd kant- en klaar producten, producten met kunstmatige smaak-, kleur- of geurstoffen en
magnetronbereiding .

RECEPTEN:

Tofu met groenten in kokossaus voor 2 personen

1 blok tofu
½ kleine bloemkool
125 g sperziebonen
¼ struik chinese kool
2 worteltjes
½ dl olie
½ eetl. appel of perendiksap
1-2 eetl. donkere sojasaus,
1-2 dl kokosmelk
zwarte peper.

Snijd de tofu in kleine dobbelsteentjes van ca. 1 cm, verdeel de bloemkool in hele kleine roosjes en snijd het stronkgedeelte in kleine stukjes. Snijd de boontjes in stukjes van 1 cm. Snijd de worteltjes in plakjes van ca. 5 mm dik. Verhit wat olie in een wok en bak hierin op hoog vuur onder voortdurend omscheppen de blokjes tofu tot ze een goudgele kleur hebben gekregen. Laat ze op keukenpapier uitlekken. Verhit de groenten onder voortdurend omscheppen in de rest van de olie. Voeg ze daarbij beetje voor beetje toe. Laat alle groenten tenslotte onder voortdurend omscheppen 3-5 min. zachtjes bakken. Voeg dan wat zout, peper, sojasaus en de helft van de kokosmelk toe. Breng alles aan de kook. Schep het enkele malen goed om en laat het daarna 4 min. zachtjes doorkoken. Voeg dan de rest van de kokosmelk toe en breng het opnieuw aan de kook. Serveer het gerecht hierna direct. Lekker met gekookte rijst.

Postscript First

This is a debugging block

Postscript Second

This is a debugging block

Postscript Third

This is a debugging block

Postscript Fourth

This is a debugging block