User Bar First

This is a debugging block

User Bar Second

This is a debugging block

Branding

This is a debugging block

Menu

This is a debugging block

Header First

This is a debugging block

Header Second

This is a debugging block

Preface First

This is a debugging block

Preface Second

This is a debugging block

Preface Third

This is a debugging block

Inhoud

This is a debugging block

donderdag, maart 7, 2013 - 13:30

In de abonnementen:

Groente:

Kropsla, Rode Bieten, Koolraap, Wortelpeterselie, Broccoli, Prei.

Pakket 2 half en 4 half:

Prei, Wortelpeterselie, Broccoli

Herkomst:

De Prei en de Wortelpeterselie zijn van eigen teelt.
De koolraap, Kropsla en de Bieten komen uit Nederland. De Broccoli komt uit Spanje.

Fruit:

Appels Elstar Nederland
Bloedsinaasappels Moro Italië
Kiwi Italië

Voedingskwaliteit.

Opvallend is dat we van een bepaald voedingsgewas de wortels, van een ander de bladeren of de stengel, en van weer andere de vruchten of de zaden eten.
Van sla eet je niet de wortels en van winterpeen niet de bloem.
En van een appelboom voeden we ons niet met de stam of het blad.
Gezien vanuit de levenskrachtenstructuur van het gewas heeft het wortelgedeelte andere kwaliteiten dan de bladeren of de vruchten of de zaden.
De plant groeit met zijn wortels de aarde in. En met zijn stengels, bladeren, bloemen en vruchten omhoog naar de zon.

De verschillende richtingen en gebieden waarin deze planten groeien, hebben allen een verschillende relatie met de elementen die het leven dragen en mogelijk maken: aarde, water, lucht, licht en warmte.
Zo heeft het onderste deel van de plant, de wortel, vooral een relatie met het water dat daarin aanwezig is. In het middengedeelte hebben de stengel en de bladeren een relatie met de lucht, de waterdamp en het licht.
In het bovenste gedeelte van de plant hebben de bloemen, de vruchten en de zaden vooral een relatie met het licht en de warmte.
Deze natuurlijke elementen werken dóór in de verschillende delen van de plant, en zijn mede bepalend voor de voedingskwaliteit van het specifieke plantendeel.
Daardoor hebben bieten een andere voedingskwaliteit dan sla, en sla weer een andere voedingskwaliteit dan tarwe.

De menselijke vertering wordt door deze verschillende kwaliteiten op verschillende manieren aangesproken en geactiveerd. Zo brengt bijvoorbeeld het graan, dat gerijpt is in de zon, de mens licht en warmtekwaliteiten.
Warmtekwaliteiten in de voeding stimuleren warmteprocessen in de mens, en die – op hun beurt – ondersteunen de gezondheid en de weerstand. Daarvan is koorts met zijn stimulerende werking op het immuunsysteem een heftig en indrukwekkend voorbeeld.
De aardappel, die als knol onder de grond groeit en geen licht verdraagt, heeft die warmte kwaliteit veel minder

Skal: Betrouwbaar bio-ei in Nederland

In de media werd vorige week veel aandacht besteed aan de Duitse fraude met bio-eieren. Er zijn geen Nederlandse biologische ondernemers betrokken bij deze fraude. Skal heeft op haar website de volgende uitleg gepubliceerd over hoe de organisatie zich in Nederland inzet voor een betrouwbaar bio-ei:
Elke pluimveehouder wordt jaarlijks geïnspecteerd Skal Biocontrole voert jaarlijks inspecties uit bij alle biologische ondernemers in Nederland. De biologische pluimveehouders worden dus ook allemaal jaarlijks bezocht. Tijdens deze inspectie worden de stallen en de uitloop geïnspecteerd. Is er genoeg ruimte voor de leghennen? Wordt de uitloop daadwerkelijk gebruikt?

Daarnaast wordt de administratie grondig bestudeerd. Inspecteur Erwin Kuiper legt uit: "Tijdens een inspectie bekijk ik onder andere hoeveel hennen de boer heeft aangekocht en voor welke prijs, hoeveel eieren de boer heeft verkocht en hoeveel biologisch voer de boer heeft ingekocht. Dit moet een biologische pluimveehouder allemaal aantoonbaar maken met pakbonnen, aankoopfacturen, ingangcontroles, legkalenders en legpercentages. Een te hoog legpercentage is voor mij een aanleiding om extra alert te zijn." Naast de jaarlijkse inspectie voeren we ook regelmatig flitsinspecties uit bij de pluimveehouders, dan inspecteren we onaangekondigd één specifiek onderdeel, bijvoorbeeld of de uitloop open is, of er voldoende daglicht en strooisel in de stal is.

Geen kippen te veel in de stal

We hebben in 2012 geen overbezetting (te veel leghennen in de stal) geconstateerd bij de Nederlandse gecertificeerde biologische pluimveehouders. Er zijn bij enkele biologische pluimveehouders afwijkingen aangetroffen rondom de uitloop. Een voorbeeld hiervan is dat de hennen de uitloop niet gebruiken omdat er te weinig schaduwbeplanting is. Deze afwijkingen zijn binnen de hersteltermijn opgelost.
Over Skal Biocontrole
In Nederland is Skal door de overheid aangewezen als onafhankelijke controle- en certificeringsorganisatie voor de biologische sector. Jaarlijks inspecteren we alle biologische ondernemers in Nederland. We zullen de uitkomsten van dit Duitse onderzoek gebruiken om te bekijken of we onze inspecties in de pluimveesector nog verder kunnen aanscherpen.
Voor meer informatie: www.skal.nl

RECEPTEN:

Gestoofde prei met uien

- 500 g dunne prei
- 4 rode uien
- olie om in te bakken

Prei schoonmaken, wassen en in stukken van 5 cm snijden.
Uien pellen en elk in 8 partjes snijden.
In hapjespan 2 eetlepels olie verhitten.
Hierin prei en ui ca. 4 minuten bakken, regelmatig omscheppen.
Op een laag vuur in ca. 30 minuten gaar laten worden.

Postscript First

This is a debugging block

Postscript Second

This is a debugging block

Postscript Third

This is a debugging block

Postscript Fourth

This is a debugging block