User Bar First

This is a debugging block

User Bar Second

This is a debugging block

Branding

This is a debugging block

Menu

This is a debugging block

Header First

This is a debugging block

Header Second

This is a debugging block

Preface First

This is a debugging block

Preface Second

This is a debugging block

Preface Third

This is a debugging block

Inhoud

This is a debugging block

donderdag, januari 3, 2013 - 14:45

In de abonnementen:

Groente:

Rode kool, Winterpostelein, Schorseneren, Knolselderij, Groenlof, Groene Pompoen.

Pakket 2 half en 4 half:

Rode kool, Winterpostelein, Schorseneren

Herkomst:

Alle groentes zijn van eigen teelt

Fruit:

Appels Elstar, NL
Bloedsinaasappels Italië
Bananen Dom. Republiek

Het Nieuwe Jaar.

Ongelofelijk snel gaat het toch altijd weer. Het einde van het jaar komt in zicht. Je gaat terugblikken, goede voornemens maken voor het nieuwe jaar.
Meer bewegen en gezonder eten, meer tijd voor jezelf, zijn enkele klassiekers onder de goede voornemens. (Hierbij kunnen wij deels helpen!)
En dan ineens is het alweer zover.
Knal baf beng! En het is alweer 2013 en je zit alweer achter de computer te werken.
Alle mensen van Het Groene Spoor wensen u een heel goed en gezond 2013 toe!

En niet vergeten:

Het Groene Spoor brengt u graag de ingrediënten voor een smakelijk en gezond 2013!

Heerlijke bloedsinaasappels

Het bloedsinaasappel seizoen is weer aangebroken. Deze friszure sinaasappels met hun scharlakenrode vruchtvlees zijn zeer veelzijdig; uit het vuistje, voor de pers of in een heerlijk nagerecht of salade, het kan allemaal! De smaak combineert heel goed met bittere smaken. De herkomst van de bloedsinaasappels ligt in het Middellandse zeegebied rond 1850. Onze bloedsinaasappels komen voornamelijk van de coöperatie Biviére op Sicillië. De meest bekende rassen bloedsinaasappels zijn: Moro, Sanguinello en Tarocco, waarbij de eerste twee rassen halfbloeden zijn, dat wil zeggen vooral rood vruchtvlees terwijl bij de volbloedrassen ook de schil rood kleurt.

Wist je dat:

- Bloedsinaasappel bevatten 20% meer vitamine C en ruim 20% meer kalium dan de blonde soortgenoten. Kalium is belangrijk voor het herstel van de mineralenbalans bij hevig zweten na sporten of koorts. Bij gewone activiteit en voor gezonde mensen is één moro per dag, liefst vroeg in de ochtend gegeten, voldoende voor de dagelijkse behoefte aan vitamine C.

- De kleurstof in bloedsinaasappels heeft een versterkende werking op de wanden van onze bloedvaten.

- Bloedsinaasappels groeien niet overal. Voor het aanmaken van de rode kleur in de vrucht, heeft de plant een bodem nodig met speciale thermische eigenschappen. Die bodem vinden we bij uitstek op de flanken van de Etna vulkaan op Sicilië.

Tip:

Bewaar de sinaasappels niet te lang. De schil is na wassen en drogen op geen enkele manier behandeld, dus kwetsbaar.

RECEPTEN:

Zoete couscous met sinaasappel voor 2 personen

100 g couscous (of bulgur)
3 eetl. diksap of honing
75 g rozijnen
2 sinaasappels
80 g volle kwark (met evt. slagroom erdoor)
½ dl lauwe melk
½ theel. kaneel

Was en week de rozijnen in lauw water. Kook of stoom de couscous in water met een snufje zout gaar. Meng de rozijnen en kaneel door de couscous, schep het mengsel in een mooie schaal en druk de massa een beetje aan. Roer kwark, melk en honing of diksap door elkaar en verdeel dit mengsel over de couscous. Snijd de sinaasappels in platte ronde schijven van ongeveer 1 cm dik en leg deze op de kwark. Serveer deze schotel als ze nog warm is. Variatie: Ook lekker met ander fruit en evt, noten er doorheen of er op.

Knolselderijsoep

1 grote of 2 kleine selderijknollen - ¾ liter water - 3 eetl plantaardige olie of 40 g boter - 1 grote prei in stukjes van 1 - 1½ cm - 1 theelepel dillezaad - 1 teentje knoflook - 1/4 theel zout (dit natuurlijk naar smaak) - 1/8 theel witte peper - ca. 2 ½ dl melk of room

Smoor de prei en knoflook in een ruime pan tot ze glazig zijn. Snijd de selderijknol in dobbelsteentjes van ±1 cm. Doe deze bij de gesmoorde prei en laat het ook even meesmoren. Voeg het water toe en laat alles 20 minuten koken. (Proef of de selderij gaar genoeg is). Voeg peper en zout naar smaak toe en de melk of room. Laat het geheel nog 5 minuten al roerende koken.

Postscript First

This is a debugging block

Postscript Second

This is a debugging block

Postscript Third

This is a debugging block

Postscript Fourth

This is a debugging block